Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
1.4.2016

kelirikko-autossa.jpg

Posti osallistuu Liikenneviraston pintakelirikkoseurantaan. Avoimen nettikartan kautta jaettu tieto ajokelvottomista sorateistä auttaa erityisesti puunkuljettajia.
 
Viime vuoden keväällä Oriveden, Ruoveden ja Mänttä-Vilppulan alueilla ensikerran toteutettu kelirikkoseuranta saa jatkoa. Paraikaa postinjakajat havainnoivat tiestön kuntoa omilla postireiteillään. Edellisvuoden tapaan autoissa on anturit, jotka automaattisesti aistivat liikettä, lisäksi tänä vuonna kojelaudalla on kaksi kameraa ja numeronäppäimistö, joilla kuljettaja välittää omia havaintojaan olosuhteista.

- Muutaman tukkirekkakuskin kanssa juttelin ja heidän mielestä on hyvä, että näkee saman tien kartalta kannattaako maastoon lähteä ison auton kanssa, kertoo Mäntän postinjakelun esimies Paula Heinonen.

Kuljetuskustannukset kuriin

Tienpohjan kunto- ja kantavuustiedot saadaan metsäkuljetusautoihin, jolloin kuljettaja näkee ajantasaisen kantavuustilanteen ja painorajoitetut soratiet kartalla. Liikennöinti painorajoitetuilla tieosuuksilla voidaan sallia mikäli mittaustiedot näyttävät tieosuuden kantavaksi. Hyötynä on elinkeinoelämän kuljetuskustannusten säätö ja tien kunnon paraneminen.  

- Helpon kelirikkokevään vuoksi ei aiemmassa kokeilussa pystytty kunnolla varmistamaan menetelmästä saatavia hyötyjä painorajoitusten asettamisen ja metsäkuljetusten tehostamisen näkökulmasta. Tämän vuoksi kokeilua päätettiin jatkaa tänä keväänä, kertoo Tuomas Toivonen Liikennevirastosta.

- Kokeilu on osa isompaa kokonaisuutta älyliikenteen kehittämiseksi. Me ajamme läpi koko asutun Suomen viisi kertaa viikossa, joten olemme luonnollisesti mukana kehittämässä liikennepalveluita ja samalla luomme uutta liiketoimintaa. Kukaan muu ei voi tarjota yhtä kattavaa verkostoa, projektipäällikköMiika Murremäki Postista sanoo.
 
Mittaustulokset ovat kaikkien saatavilla avoimessa palvelussa osoitteessa http://bifi.se/MapGeo.aspx.

Liikennevirasto: Liikennevirasto ja Posti keräävät tietoa kelirikosta Pirkanmaalla

Postin kaikissa autoissa on ajotavan seurantalaitteet. Näppäimistö asennettiin postinjakajan oman kelirikkohavainnon merkitsemistä varten. Liikennevirasto ja ELY-keskus voi vertailla teknisen mittauslaitteen ja Postin kuljettajien tekemiä havaintoja toisiinsa.

Viiteen Postin autoon asennettiin myös ajotietä kuvaavat älypuhelimet. Vasemmalla oleva Demon Turvallisuus Oy:n kamera kuvaa ja lähettää lyhyin väliajoin kuvattuja pienpinnan still-kuvia ja oikealla oleva Vionice Oy:n kamera lähettää videota.

Aiheet: Ympäristö ja vastuu

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!