Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
12.4.2018

Harkitsetko verkkokaupan käynnistämistä? Jos asiakaskohderyhmät, markkinointi ja tuotestrategiat ovat jo hanskassa, voi seuraavana olla vuorossa verkkokaupan tekniikka - eli ohjelmiston valinta.

Tässä viisi vinkkiä, jotka auttavat valitsemaan verkkokaupallesi sopivan ohjelmiston. 

1. Tutustu verkkokauppaohjelmistoihin vertailemalla ja kysymällä muilta kokemuksia

Yksinkertaisimmillaan verkkokauppa on sähköinen tilauslomake, jossa ovat esillä tuotteet ja hinnat sekä mahdollisuus tehdä tilaus ja maksaa se. Fyysisten tuotteiden verkkokaupassa tarvitset myös logistiikan tavaroiden toimittamiseen. Tuotevalikoiman kasvaessa pelkkä tilauslomake ei kuitenkaan riitä, joten silloin kaupankäynnin välineeksi kannattaa valjastaa verkkokaupan ohjelmisto

2. Tarkista, riittäisikö edullinen valmisohjelmisto

Verkkokaupan tekniikkaa valittaessa kannattaa ensin selvittää, riittäisikö valmisohjelmisto. Sellaisessa verkkokauppa ja laitekapasiteetti vuokrataan valmiina ja helppokäyttöisenä pilvipalveluna. Verkkokauppias määrittää ulkoasun, tarvittavat asetukset ja lisää tuotteet. Suomalaisia valmisohjelmistoja ovat esimerkiksi MyCashflow ja Vilkas. Ulkomaisista suosittu on esimerkiksi ShopiFy. Valmisohjelmistot ovat nopeita ja kustannustehokkaita ratkaisuja, joilla varsinkin pienemmässä mittakaavassa toimivan yrityksen on helppoa lähteä liikkeelle verkkokaupan maailmassa.

posti kuvitus ohjelmistot

3. Mitä suositumpi ohjelmisto, sitä parempi

Tarvitaanko verkkokauppaasi enemmän ominaisuuksia kuin valmisohjelmistot tarjoavat? Silloin katse kannattaa kääntää digitaalisen kaupankäynnin tuntevien ohjelmistoyritysten puoleen ja pyytää tarjouksia räätälöidystä verkkokaupparatkaisusta. Avoimeen lähdekoodin perustuvien ratkaisujen puolesta puhuu se, että tuotekehitys ei jää yhden tahon varaan. Ohjelmistoalustan suosio on tae jatkuvuudesta ja siitä, että päivityksiä, lisäosia ja osaajia riittää.

4. Mieti verkkokauppaasi asiakkaan näkökulmasta 

Voiko verkkokauppaa käyttää helposti mobiililaitteella? Kuinka maksutapojen ja toimitustapojen valinta onnistuu? Entä lähetysten palauttaminen ja tilauksen peruuttaminen, miten ohjelmisto palvelee näissä tapauksissa? Koko ostoprosessi kannattaa käydä läpi asiakkaan silmin nähtynä.

5. Hyödynnä ilmainen verkkokaupan ohjelmiston valinnan muistilista

verkkokauppiaan-muistilista-miniVerkkokaupan ohjelmiston valintaan liittyy kymmeniä tarkistettavia ja huomioon otettavia asioita, alkaen ALV-käsittelystä, varastotoimintojen kytkemisestä verkkokauppaan sekä sähköpostitoiminnallisuuksista.

Posti kokosi ne kaikki helppolukuiseksi verkkokaupan ohjelmiston hankkijan muistilistaksi. Voit ladata sekä oppaan verkkokaupan ohjelmiston valintaan että muistilistan ilmaiseksi alla olevista linkeistä.

 

 

Lähteet: Artikkelin asiantuntijana Verkkokaupan käsikirjan kirjoittaja ja Verkkoteollisuus ry:n Luotettavaa toimintaa –laatumerkin auditoija Tero Lahtinen, Gelo Oy ohjelmistotalo 

Kaipaatko lisää selkeitä ohjeita?

Lataa Postin koostama opas, ja olet hyvin kartalla. Saat käyttöösi verkkokaupan tietopaketit joissa on tietoa verkkokaupan ohjelmistoista, markkinoinnista, maksutavoista, toimitustavoista ja varastoinnista.  

Aiheet: Oppaat ja vinkit, Verkkokauppa

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!