Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
23.3.2017

Kevät on vastuullisuusraporttien kulta-aikaa – niin myös Postissa! Postin uunituore vastuullisuusraportti on julkaistu! Postin lähes 400 vuoden aikamatkalla on tapahtunut suuria muutoksia. Viime vuodesta kirjoittaminen on ollut verrattain haasteellista. Postilain uudistaminen, yleispalveluvelvoite ja omistajuus ovat olleet tapetilla.

Vastuullisuus on sekä isoja että pieniä tekoja. Ohessa muutama suosikkini:

Viime talven aikana Vantaan logistiikkakeskuksen katolle on asennettu 1920 aurinkopaneelia. Katolla sijaitseva aurinkovoimala tuotto vastaa suunnilleen 25 omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta. Käytämme kuitenkin kaiken tuotetun sähkön itse, sillä logistiikkakeskuksessa on toimintaa koko ajan.

Vaikka työturvallisuus ei ole pelkästään kengistä kiinni, ne auttavat osaltaan parantamaan työturvallisuutta. Postin varhaisjakajat saivat talveksi jalkaansa uudet ja pitävät talvikengät. Työturvallisuuden edistämisessä ennakoiva työ on keskiössä. Tapaturmien ehkäiseminen on meidän kaikkien vastuullamme.

Sykemittari ja Posti? Ensimmäisenä en näitä kahta osaisi yhdistää. Tutkittaessa Ergo -laukun käyttötapojen vaikutusta työn fyysiseen kuormittavuuteen hyödynnettiin muun muassa sykemittausta. Parhaiten pystymme vaikuttamaan postinjakotyön kuormittavuuteen kehittämällä postinjaon apuvälineitä ja opastamalla oikeaoppiseen ja vaihtelevaan työhön.

Päivitimme Yritysvastuun periaatteet sekä Toimittajien menettelyohjeet. Huomioimme ihmisoikeudet läpinäkyvästi ja vastuullisesti niin omassa toiminnassamme kuin hankintaketjuissamme YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien periaatteiden mukaisesti.   

Postimuseo täytti kunnioitettavat 90 vuotta, ja suomalainen postimerkki 160 vuotta! Postimuseo muutti muutamia vuosia sitten Helsingistä Tampereelle museokeskus Vapriikkiin. Muutto on osoittautunut erinomaiseksi ratkaisuksi. Kävijämäärät ovat kolminkertaistuneet. Vuonna 2016 Postimuseossa oli kävijöitä peräti 168 784. Suomi 100 -juhlavuonna Postimuseo järjestää erikoisohjelmaa – kannattaa poiketa pidemmältäkin.

 

Posti luo nahkansa uudelleen ja uudelleen asiakkaiden tarpeiden muuttuessa, mutta pysyy luotettavana kumppanina

Usein unohdetaan, että Posti on markkinaehtoisesti toimiva valtionyhtiö. Taloudellisen vastuumme ytimessä ovat läpinäkyvyys ja kannattavuus. Posti haluaa kasvaa kannattavasti, koska vain taloudellisesti terve yritys voi toteuttaa yritysvastuutaan. Posti työllistää ympäri Suomea noin 16 000 henkilöä. Työn lisäksi toiminta tuo hyvinvointia ja verotuloja koko Suomelle. 

Posti käy joka arkipäivä noin 2,8 miljoonan suomalaisen kotiovella. Postin perusliiketoiminta on murroksessa digitalisaation syödessä kirje- ja lehtivolyymeja. Kirje- ja lehtijakelu vähenee noin 10 prosentin vuosivauhdilla. Postilain uudistamisen vaikutukset nähdään lähiaikoina.

Julkisuudessa käydään kipakkaa maahanmuutto- ja tasa-arvokeskustelua. Erityisesti siksi on tärkeää muistaa, että Posti on tasavertainen, kansainvälinen, monimuotoinen ja erilaisia ihmisiä arvostava työyhteisö. Posti haluaa olla toimialansa paras työpaikka. Osaava ja motivoitunut henkilöstö on onnistuneen ja tuloksellisen toiminnan lähtökohta.

 

Meistä jokainen on yrityksemme vastuullisuuden lähettiläs ja esikuva

Postisektori on erittäin laaja ja vahva muutosagentti. Postin palveluksessa on reilut 20 000 työntekijää. Volyymi kasvaa erittäin suureksi huomioitaessa alihankkijat ja heidän kanssaan toimivat osapuolet, asiakkaista puhumattakaan.

Vastuullisuus on tekoja, yrityksen ja toimintojen kehittämistä, riskienhallintaa. Se on kilpailuetu, mutta haastava sellainen.

Vastuullisuustyö on pitkäjänteistä työtä, pikavoittoja ei juuri saavuteta. On meidän tehtävämme kertoa vastuullisuustyöstämme kiinnostavasti – meidän on oltava ylpeitä omasta toimintatavastamme. Meidän on uskallettava ottaa riskejä, ja oppia epäonnistumisistamme. Vastuullisella yrityksellä on parhaat toimintaedellytykset tulevaisuudessa.

 

Antoisia lukuhetkiä ja aurinkoista kevättä,

Appu Haapio

Aiheet: Blogi

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!