Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
25.10.2017

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Arabian taideosastoyhdistys kutsui kaikki Suomen neljäsluokkalaiset oppilaat ideoimaan tulevaisuuden esineitä. Oppilaat saivat suunnitella oman esineensä, ja valitut viisi luokkaa pääsivät toteuttamaan ideansa savesta.

- Yhdessä tekemisen meininki on parhaimmillaan silloin, kun ideoinnille ei aseteta rajoituksia. On hauskaa nähdä millaisia tulevaisuuden muotoja neljäsluokkalaiset keksivät ja miten me taiteilijat onnistumme poimimaan esiin toteutettavat ideat, sanoo Arabian Taideosastoyhdistys ry:n taiteilijajäsen ja puheenjohtaja Pekka Paikkari.

Hersyvää ideointia

Ajatuksena oli saada lapset innostumaan käsillä tekemisestä ja yhdistämään luovan tekemisen kautta erilaisia sisältöjä. Lapsia kannustettiin tutustumaan ja pohtimaan keramiikkaa materiaalina eri oppiaineiden kautta.

Inspiraatiota antoi Postin taidepalkinnon voittaneen Jasmin Anoschkinin Pusuhuulet ankanjaloilla -veistos. Anoschkin oli myös mukana valitsemassa piirrosten joukosta ideoita, jotka lapset saivat muotoilla savesta.

- Lapset olivat innoissaan! Ideointi oli hersyvää, oli ilo tarjota heille erilainen ympäristö ja tekemistä. Yllätyin, miten hyvin lapset – kiitos opettajien – olivat tehneet pohjatyön, he tunnistivat taiteilijat ja teokset, Anoschkin kertoo.

Tulevaisuuden esineet postimerkeissä

Posti on tehnyt viidestä tulevaisuuden esineestä Omakuvapostimerkin. Postimerkki on valtiollinen symboli ja arjen käyttötaidetta. Samalla se kertoo Suomesta ja seuraa aikaa. Tulevaisuuden esineet pääsevät postimerkkeinä kirjeiden ja korttien kautta matkustamaan maailman ääriin.

- Juuri näillä postimerkeillä kannattaa lähettää postia vaikka kaverille, laittaa talteen tai aloittaa postimerkkien kerääminen. Ei olisi mikään ihme, vaikka tulevaisuudessa lääketikkari, aika-avaruuden madonreikä generaattori tai liikkuva puu olisi totta, Postin Design Manager Tommi Kantola sanoo.

Lasten keramiikkateokset ovat myös nähtävillä Helsingissä 26.10. - 26.11.2017, osoitteessa Iittala & Arabia Muotoilukeskus, Hämeentie 135 A, 9. kerros.

Tulevaisuuden esine -hanke on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa

Koulut ympäri Suomen saivat ilmoittautua mukaan hankkeeseen veloituksetta. Hankkeen toteutti Arabian taideosastoyhdistys ry. Arabian taideosastoyhdistys ry:n toimintaa tukevat Iittala ja Arabia, ja yhdistys toimii Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen tiloissa Helsingissä.

Hankkeen suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen. Hanketta tukevat Svenska kulturfonden, Alfred Kordelinin säätiö, Forum Virium, Helsingin kaupunki sekä Posti.

Aiheet: Pinnalla

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!