Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
6.2.2017

Postilakiuudistus on taas tapetilla ja Penalle on sadellut kysymyksiä: Onko ihan totta, että et enää käy meidän postilaatikolla kuin kolme kertaa viikossa kaupungeissa? Viekö postilakiuudistus sinulta työt? Kestääkö kirjeen matka todellakin jatkossa viikon?

Ei ole totta.

Me Postin Penat ja Pirkot jaamme postia 5 - 7 päivänä viikossa jatkossakin. Sanomalehti kolahtaa postiluukkuun kaikkina viikonpäivinä, paketteja jaetaan koteihin arkisin ja noutopisteisiin myös lauantaisin, kirjeitä ja kortteja, aikakauslehtiä ja mainoksia maanantaista perjantaihin. Näin tapahtuu, jos esimerkiksi lehtitalot ja verkkokauppiaat sellaisen palvelun asiakkailleen Postilta ostavat. Rahalla saa ja postimies Penan kyydissä kulkee!

Postilakiuudistuksessa ehdotettu 3-päiväinen jakelu kaupungeissa koskee vain yleispalvelukirjeitä. Ne ovat postimerkillä varustettuja kirjeitä ja kortteja, joista suurin osa on joulutervehdyksiä.

Näitä lähetyksiä me suomalaiset saamme keskimäärin vain 11 kappaletta vuodessa per nokka, niiden osuus kaikesta jaettavasta postista on enää 4 %. Postilain velvoitteen mukaan näitä harvalukuisia lähetyksiä on kuitenkin kuljetettu kuin kuriirilähetyksiä viitenä päivänä viikossa, vaikka muuta jaettavaa osoitteeseen ei olisikaan. Se on kallista.

Uudessa postilakiesityksessä loivennus yleispalvelun 5-päiväisestä jakeluvelvoitteesta 3-päiväiseen kaupungeissa ja taajamissa on Postin asiakkaille ja Postille erittäin tärkeä juttu. Kukaan ei halua, että postimerkkien hinnat ja jakelukustannukset nousevat liian kalliiksi. Kun yleispalvelukirje saadaan kulkemaan täydemmässä postinjakajan repussa vähemmillä kilometreillä, siinä voittavat kaikki.

Esitys uudeksi postilaiksi on oikeansuuntainen: kun sääntelyä helpotetaan, voidaan työtä tehdä joustavammin, tehokkaammin ja kilpailukykyisemmin.

Postilla on jo paljon kilpailijoita, ilman postilain Postille asettamia velvoitteita. Nyt puntteja tasataan ja osaltaan varmistetaan, että koko maan kattavat postipalvelut voidaan tuottaa jatkossakin postilaisin voimin ilman valtion ja veronmaksajien tukea.

Kirjeen kulkunopeus vaihtelee ostetun palvelun mukaan. Sähköpostien, tekstarien ja some-viestien aikana harvalle on enää elintärkeää, että tänään lähetetty kirje on huomenna perillä. Jos sellaiselle on tarvetta, pikakirje kulkee arkisin seuraavaksi päiväksi. Eniten aikaa ottaa viikonlopun yli matkaava kirje tai kortti – ihan niin kuin aina aikaisemminkin.

Siispä huoli pois! Penan ja kaikkien postilaisten tinkimättömänä tavoitteena ovat hyvät palvelut kaikkialla Suomessa. Me haluamme pitää huolen suomalaisten yritysten ja postinsaajien arjen sujuvuudesta.

Postilaki uudistuu  Tutustu tästä Digitalisaation seurauksena postiala on historiansa suurimmassa murroksessa.  Kuluttajien ja yritysten viestinnästä jo yli 90 prosenttia on sähköisessä  muodossa.

Aiheet: Blogi

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!