Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
29.9.2016

posti_haravointi-7090_52819.jpg

Vielä on ruskaa puissa, mutta pian maa peittyy keltaisiin lehtiin. On aika tarttua haravaan ja hoitaa syystyöt kuntoon. Tänä vuonna postimies Pena haravoi Postin väreissä, tutun mummon pihalla. Samalla pihalla, jossa kesällä leikkasi nurmikon kerran viikossa. Mummon ei tarvitse asiasta huolehtia ja sukulaiset satojen kilometrien päässä tietävät asian hoituvan. Tehtäväsarkaa Penalle olisi myös mummon mökin sisäpuolella.

Suomessa asuu Euroopan iäkkäin väestö, joka tarvitsee jatkossa entistä enemmän palveluja kotiin niin kaupungissa kuin maaseudullakin. Harvaan asutussa maassa Posti on jo kaikkialla, lähellä ihmisiä, ja uusien palvelujen kysyntä kasvaa. Kiinteistö- ja hoivapalvelut yhteistyössä alan ammattilaisten kanssa ovat parhaillaan kokeilussa, kuntien kanssa on jo pitkään tehty monenlaista yhteistyötä.

Penan työkaveri Pirkko on aiemmalta ammatiltaan sisar hento valkoinen, lähihoitaja. Kun lapset olivat pieniä, Pirkko ei kuitenkaan halunnut tehdä yötyötä sairaalassa, joten työpuvun väriksi vaihtui oranssi. Nyt Pirkon hoivataidoille Postin väreissä on kysyntää, joskin tällä hetkellä vain hoiva-alan tukitehtävissä.

Posti on apuna vanhusten kotihoitoon liittyvissä tukitehtävissä, jotta terveydenhuollon ammattilaisille jää enemmän aikaa varsinaiseen työhönsä vanhuksen luona. Posti voi hoitaa ateriakuljetuksia, täyttää jääkaapin, varmistaa vanhuksen kunnon tervehdyskäynnillä, viedä roskapussin ulos ja niin edelleen. Tuttu postinjakaja on odotettu vieras, se on käynyt selväksi niin Penalle kuin Pirkollekin asiakkaita kohdatessa.

Raha puhuu, ja sen ääni kovenee. Juhlapuheiden sijaan on pakko porukalla keksiä, miten vähenevät varat saadaan riittämään yhä useammille tarvitsijoille. Miten palveluja voitaisiin järkevällä tavalla yhdistää ja niputtaa sekä postia, tavaroita ja ihmisiä kuljettaa? Hienoa ja järkevää olisi, jos mummo saisi tarvitsemansa palvelut, mutta pihamaalla olisi tulevina talvina vaikka vain yhdet auton jäljet lumessa.

Jos sihti otetaan vuoteen 2025, on digiaika lyönyt itsensä läpi monessa asiassa. Paperiset kirjeet sekä lehdet ovat vähentyneet entisestään, verkkokaupasta on tullut kaikkien kauppa. Postin Penat ja Pirkot ovat osa moniammatillista tiimiä. Nykymuotoinen, kirjeiden kulkuun perustuva postinjakelu on muuttunut tavaran, elintarvikkeiden, paperipostin ja palvelujen virraksi. Sen liikkumisesta oikeaan suuntaan ja halutulla nopeudella vastaavat postilaiset yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Postinjakelu on suomalaisten antama luottamustehtävä, josta Pena ja me kaikki muutkin postilaiset haluamme pitää hyvää huolta. Siksi nykyistä postilakia pitäisi muuttaa. Postilain pitäisi elää ajassa, jotta Posti voi kehittää palveluja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa myös pidemmällä tähtäimellä ja pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä.

Postilaki uudistuu  Tutustu tästä Digitalisaation seurauksena postiala on historiansa suurimmassa murroksessa.  Kuluttajien ja yritysten viestinnästä jo yli 90 prosenttia on sähköisessä  muodossa.

Aiheet: Pinnalla

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!