Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
21.9.2016

posti_osoitteena_futis-1393_45572.jpg
Postimies Penan vapaa-aikaan on kuulunut jo useita vuosia futisjunnujen valmentaminen. Jalkapallossa säännöt ovat kaikille samat, ja Kaikki pelaavat -ajatus sekä reilun pelin henki ovat johtoajatuksia.

Penan leipätyöhön liittyy postilaki, vaikka se ei arkipäivän askareissa juuri mielessä pyörikään. Postinjakelu on suomalaisten antama luottamustehtävä, josta Pena ja me kaikki muutkin postilaiset haluamme pitää hyvää huolta. Siksi nykyistä postilakia pitäisi muuttaa. Postilain pitäisi elää ajassa.

Postilaki on aiemmin toiminut kontrollina siihen, kuka postia voi jakaa ja millaisilla ehdoilla. Nyt kesäkuussa postilakia höllättiin ja kilpailu vapautettiin täysin. Nyt kuka tahansa voi jakaa mitä postia haluaa ja missä haluaa. Paitsi Posti.

Penaa ja kavereita tämä päätös on hämmentänyt. Kilpailu on aina hyvästä, kilpailu kehittää ja parantaa suorituksia. Mutta reiluksi peliä ei voi nyt sanoa, sillä säännöt eivät ole samat, vaikka samassa pelissä ollaan postinjakelun kentillä.

Maaseudulla ja harvaan asutuilla alueilla ei kylänraiteilla näy muiden postinjakelufirmojen autoja paitsi Postin. Mieluusti postilaiset työnsä hoitavat, mutta harva tulee ajatelleeksi sitä, että maaseudulla ja muualla pitkien ajomatkojen päässä jakelukustannukset voivat olla 10-kertaiset kaupunkiin verrattuna. Vastapainona ovat olleet tiheästi asutut alueet kaupungeissa ja taajamissa, jolloin kustannukset ovat tasaantuneet. Postimaksut ovat olleet samat, asuupa missä tahansa.

Nyt tilanne on muuttunut. Kilpailijat voivat vapaasti kuoria kermat kaupungeissa ja jättää maaseudun huomiotta. Postilaki velvoittaa ainoastaan Postin hoitamaan jakelun koko maassa. Sitä kutsutaan yleispalveluvelvoitteeksi. Siinä ei kuitenkaan reilu peli toteudu. Työpaikat ja maaseudun postipalvelut ovat vaarassa, jos postinjakelua ei voida jatkossa hoitaa kannattavasti. Posti on yritys, jolle pitää yhtä lailla kilpailijoiden kanssa suoda kannattavan toiminnan mahdollisuus. Postia ei nimittäin millään tavalla avusteta valtion kassasta - eikä sitä edes toivota, jos palvelut voidaan ilman veroeuroja hoitaa.

Posti toivoo muutosta postilakiin eli tasapuolisia ehtoja kaikille postinjakelua tarjoaville yrityksille. Velvoitteita voidaan hyvin vähentää, jos ne ovat kaikille samat.

Lainsäätäjät haluavat varmasti myös helpottaa uudenlaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä, jotta suomalaiset yritykset ja kansalaiset saisivat jatkossakin luotettavat ja tasapuoliset postipalvelut. Näistä uudenlaisista mahdollisuuksista voisi syntyä lisää elinvoimaa myös maaseudulla.

Postilaki uudistuu  Tutustu tästä Digitalisaation seurauksena postiala on historiansa suurimmassa murroksessa.  Kuluttajien ja yritysten viestinnästä jo yli 90 prosenttia on sähköisessä  muodossa.

Aiheet: Pinnalla

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!