Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
22.9.2016

VarhaisjakeluaVihti.jpgAavemaisesti leijuva syysaamun usva vastakynnetyn pellon päällä, hiljainen kyläraitti, soran rapina postiauton alla. Postimies Penalla on allaan varsinainen maisemakonttori, vaikka työ onkin muuta kuin maisemien ihailua entisillä kotikonnuilla.

Maaseutureiteillä Postin oranssin lisäksi näkyy vain keltainen valopilkku, kylätaksin kyltti auton katolla. Posti on jo vuosia tehnyt hyvää yhteistyötä maaseudun yrittäjien kanssa, sillä kumppanuus on järkevää ja jopa välttämätöntä. Siellä, missä kyläkauppa vielä on, on usein myös paikallinen posti. Ja siellä, missä savut ovat harvassa ja ajomatkat pitkät, antaa postinjakelu paikalliselle yrittäjälle kaivattuja ja säännöllisiä lisätuloja koulu- ja kela-kyytien lisäksi.

Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta ja sitä ikää alkavat lähestyä myös lähivuosien mummot ja papat. Yhä pidempään kotonaan asuvat vanhukset tarvitsevat apua, jotta elämän edellytykset kaukana kaupungin palveluista pysyvät riittävällä tasolla. Hyvinvointiyhteiskunnan kukkaro kevenee uhkaavasti, joten yhteistyötä eri toimijoiden kesken tarvitaan pikaisesti.

Halua on ja näyttöjä yhteistyöstä on. Se ei kuitenkaan pelkästään riitä. Sääntelyllä eli lainsäätäjien ja viranomaisten asettamilla velvoitteilla asiaa voidaan edistää tai kangistaa. Olisi erittäin tärkeää, että erilaisia lähilogistiikan palveluja ja kotiin tarjottavia muita palveluja voitaisiin joustavasti yhdistää, kannattavasti. Yhteistyötahojen, kumppanien, kannattaisi myös laajentaa katsantokantaa, nostaa jalka pois kyntöjarrulta, ja jakaa kermat ja kurrit tasaisemmin kaikkien kuppiin.

Mitä kumppanuus tarkoittaisi? Ennen kaikkea sitä, että sellaiset palvelut, joita maaseudulla ei enää ole, voidaan sinne tuoda. Kimppapalveluina voisivat hoitua niin sanomalehtien jakelu kuin muutkin postilähetykset, paketit, ruokakassit, kyytipalvelut, kotipalvelut ulkona ja sisällä – ja vaikka mitä uutta. Kunnilla, yrittäjillä, postia lähettävillä yrityksillä ja Postilla on kaikilla omat vahvuutensa, joita yhdistelemällä voisi syntyä ihan uusissa määrin elinvoimaa maaseudulle.

Jos erilaisia rajoituksia helpotetaan, voi Penan rooli muuttua. Luontainen kyky kohdata ihmiset on Penan valttikortti, syntymälahja. Joskus Pena on haaveillut muuttavansa takaisin kotipeltojen laitaan, jos töitä voisi tehdä Postissa itsellisenä yrittäjänä, monen asian osaajana, itsensä elättäen. Koko ajan kevenevä postilaukku ei siihen enää pelkästään riittäisi.

Postinjakelu on suomalaisten antama luottamustehtävä, josta Pena ja me kaikki muutkin postilaiset haluamme pitää hyvää huolta. Siksi nykyistä postilakia pitäisi muuttaa. Postilain pitäisi elää ajassa.

Ensi viikolla jälleen Penan matkassa.

Postilaki uudistuu

 
Digitalisaation seurauksena postiala on historiansa suurimmassa murroksessa. Kuluttajien ja yritysten viestinnästä jo yli 90 prosenttia on sähköisessä muodossa. Tutustu tästä
 

Aiheet: Pinnalla

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!