Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
20.9.2016

Postimies Pena on nähnyt monia muutoksia postinjakajan urallaan. Postilaukun sisältö pysyi pitkään melko samana, paitsi viime vuosina. Reppu on keventynyt uhkaavasti ja siihen on selkeä syy: sähköpostit, sähköiset laskut ja some eli sosiaalinen media. Paperisia viestejä uhkaa ennen pitkää sukupuutto.

Penan suuresti arvostamposti-0009_49583.jpgalle naapurin mummollekaan ei enää digiaikana ole joka päivä postia jaettavaksi, eikä muillekaan naapureille. Ja mitä vähemmän postia on jaettavana, sitä kalliimmaksi tulee seuraavan naapurin kirjeen hinta. Asioita pitää tehdä uudella tavalla, että palveluja voidaan tarjota tulevina vuosinakin niin kaupungissa kuin maaseudullakin.

Nykyisen postilain mukaan Penan pitää ajaa jakelureitti viitenä päivänä viikossa, vaikka postilaissa määriteltyjä yleispalvelutuotteita on päivä päivältä vähemmän. Se tarkoittaa käytännössä, että työ ja ajetut kilometrit maksavat, mutta Penan postilaukku on liian tyhjä maksajaksi - kukaan ei kuitenkaan halua, että postimerkkien hinnat kallistuvat tai muut maksut nousevat.

Yhtälö ei ole helppo. Palvelujen pitäisi pelata, mutta hinnat eivät saisi nousta. Asiakkaiden kapinahenkeä on ilmassa. Siksi Posti uudistuu ja ajaa uudistuksia postilakiin, sillä pelkästään hintoja korottamalla ei voida edetä eikä valtion kukkarokaan ole käytettävissä.

Jos uudessa postilaissa määriteltyjä jakelupäiviä olisi vähemmän kuin viisi, se helpottaisi tilannetta monella tavalla. Postia jaettaisiin muutoksesta huolimatta jokaisena päivänä. Jakelua voitaisiin kuitenkin rytmittää uudella tavalla ja tarjota eri tuotteille niille sopiva määrä jakelupäiviä, kustannuksia voitaisiin hillitä ja palvelut pitää hyvällä tasolla. Sitä Postin asiakkaat edellyttävät jo nyt. Jakelupäivien uudistamista onkin suunniteltu nykyisenkin postilain antamissa puitteissa.

Postinjakelu on suomalaisten antama luottamustehtävä, josta Pena ja me kaikki muutkin postilaiset haluamme pitää hyvää huolta. Siksi nykyistä postilakia pitäisi muuttaa. Postilain pitäisi elää ajassa. Postilain pitäisi myös olla kaikille postinjakelua tarjoaville yrityksille tasapuolinen. Siitä lisää huomenna.

P.S. Eilen kysyimme, kuinka monta postimerkillä lähetettyä kirjettä tai korttia suomalaiset saavat vuodessa keskimäärin? Oikea vastaus on 11. Tämän päivän kysymys on: Kuinka paljon (%) postimäärä on vähentynyt vuodesta 2008? Oikea vastaus löytyy postilakisivustoltamme.

 

Postilaki uudistuu  Tutustu tästä Digitalisaation seurauksena postiala on historiansa suurimmassa murroksessa.  Kuluttajien ja yritysten viestinnästä jo yli 90 prosenttia on sähköisessä  muodossa.

 

Aiheet: Pinnalla

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!