Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
29.8.2017

Suomi 100 -hengessä on ajankohtaista pysähtyä hetkeksi muistelemaan maamme merkittäviä tapahtumia. Millainen on Suomen kehitys tieteessä, taiteissa, arjen käyttöesineissä ja esimerkiksi sosiaalisissa uudistuksissa? Tämä kaikki on taltioitu postimerkkeihin, jotka ovat suomalaisuuden ja Suomen historian aarreaitta.

Suosittelen, että teet nojatuolimatkan juhlavuodeksi julkaistun Postimerkkien Suomi -kirjan kanssa. Kirja on täynnä kuvia postimerkeistä sadan vuoden ajalta, ja jokaisen taustalla on tarina. Omasta lapsuudesta tuttu postimerkki herättää heti sarjan muistoja ja tuo mieleen ihmisiä, jotka niihin liittyivät.

A. Virtasen Nobel-palkintomerkki vei minut lapsuuden aurinkoiseen kesäpäivään maalle Viitasaarelle (lapsuuden kesäpäivät olivat aina aurinkoisia). Olin päässyt talon lasten kanssa levittämään AIV-rehua rehupönttöön. Muistiini nousi liuoksen tuoksu, se miltä tuntui, kun tuore heinä litisi varpaiden välissä ja miten hauskasti heinäsilppu sateli liukuhihnalta alas AIV-pönttöön. Muistin myös, että tunsin olevani muiden lasten kanssa hyödyksi.

Kirjassa olevista postimerkkien kuva-aiheista on varmasti hauska keskustella suvun ikääntyneempien kanssa. "Käspaikka" ja "Silavaljaat" voivat olla nuoremmille aivan vieraita konsepteja, mutta isovanhemmat saattavat hyvinkin tunnistaa nämä postimerkit.

Vanhemmissa merkeissä näkyy käsityötaidon loistokkuutta. Signe Hammarsten Jansson oli postimerkkien suunnittelun todellinen ammattilainen. Hauskaa ajatella, että tasa-arvoisessa maassamme naisella oli jo varhain postimerkkimaailmassa merkittävä asema. Signe Hammarsten-Jansson suunnitteli yli 170 postimerkkiä, mm. ihan ensimmäiset kuvamerkkimme.

Signe Hammarsten-Janssonin tytär, Tove Jansson, liittyy niin ikään vahvasti postimerkkeihin. Monista Muumi-kirjojen kuvituksista on julkaistu postimerkkejä ja kevään uudet Muumi-merkit muistuttavat vanhoja, hienoja kaiverrusmerkkejä.

Postimerkkien Suomi -kirja on valmistunut yhteistyössä Postimuseon kanssa, tekstit ovat Raimo Aution, taitto Petri Bergmanin. Kirja sopii hyvin myös lahjaksi, vaikka ulkomaille. Kuvat puhuvat puolestaan ja tekstit löytyvät suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tästä kirjasta ja suomalaisista postimerkeistä voi olla postilaisena ja suomalaisena ylpeä! Haastan kaikki salapoliisintyöhön tutustumaan Postimerkkien Suomi -kirjaan!

Johanna Rouhe
tuotepäällikkö


postimerkkien-suomi-signe.png
Signe Hammarsten Jansson oli postimerkkien suunnittelun todellinen ammattilainen.

Aiheet: Blogi

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!