Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
30.8.2017

Kilpailukykyä tuovia elintarvikelogistiikkaratkaisuja

Posti vahvistaa asemiaan elintarviketeollisuuden, päivittäistavarakaupan ja Foodservice-sektorin logistiikkakumppanina.Yritysostoina osaksi Postia ovat siirtyneet lämpösäädeltyyn logistiikkaan erikoistunut Veine Oy ja muun muassa leipomoelintarvikkeiden kuljetukseen Pohjois-Suomessa erikoistunut Kuljetus Kovalainen Oy.

Postin Kuljetuspalveluiden johtaja Jaakko Kaidesoja sanoo päivittäistavarakaupan rakennemuutoksen ja digitalisaation luoneen otollisen hetken elintarvikelogistiikan uudenlaisille järjestelyille ja kumppanuuksille.

”Voimme nyt tarjota asiakkaillemme kilpailukykyä tuovan toimitusketjuratkaisun, johon kuuluvat varastointi, keräily, terminaalikäsittely, lämpötilasäädellyt kuljetukset ja lisäpalvelut.”Posti on myös investoinut voimakkaasti it-järjestelmiin, joilla varmistetaan elintarvikelogistiikassa tärkeä reaaliaikainen tiedonkulku.

Foodservice-segmentti kasvaa

Suomalaiset syövät yhä useammin ulkona ja viettävät aikaansa kahviloissa. Ammattikeittiöt valmistavat vuosittain noin 868 miljoonaa ateriaa.Keittiöihin tarvitaan tuoreita elintarvikkeita, ja valmiita annoksia pitää toimittaa nälkäisille asiakkaille. Postilla on tähän valmiit ratkaisut:

”Haluamme olla maan johtava elintarvikelogistiikan neutraali operaattori. Keskitymme Foodservice-segmenttiin, toimimme isojen keskusliikkeiden yhteistyökumppanina päivittäistavaralogistiikassa ja mahdollistamme ruoan verkkokaupan tehokkaat toimitukset.”

Vaikka elintarvikelogistiikan suurimmat volyymit tulevat päivittäistavarakaupan puolelta, näyttää komeimpia kasvuprosentteja nyt ammattikeittiöiden Foodservice-sektori. Verkkokaupassa aterioiden ja elintarvikkeiden tarjonta on vielä lasten kengissä, mutta mahdollisuudet ovat valtavat.

Smartpost-automaatit kiihdyttävät ruoan verkkokauppaa

Aterioiden verkkokaupan kasvua on jarruttanut toimitusten ajoitusten vaikeus. Postin uudet Smartpost-automaatit tuovat ratkaisun, jossa ateriat tai elintarvikkeet toimitetaan lämpötilasäädellyssä laatikossa kerrostalon tai työpaikan ala-aulassa sijaitsevaan lokerikkoon. Asiakkaan ei näin tarvitse odotella toimitusta määrättyyn aikaan, vaan sen voi noutaa itselleen sopivana hetkenä.

Kotimaisuusaste on suomalaisille tärkeää

Suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa. Vaikka ulkomaiset verkkokaupat voittavat markkinaosuuksia tavarapuolella, on elintarvikekaupassa kotimainen teollisuus vahvoilla varsinkin tuoreruokasegmentissä. Se on myös yksi hyvä peruste Postin panostuksille elintarvikelogistiikkaan.

Hygieniatason on pidettävä läpi toimitusketjun

Toimitusketjuun kuuluvat elintarvikekuljetukseen sertifioidut terminaali- ja kuormatilat. Hygieniatason ja tuoreketjun on pidettävä koko toimitusketjun läpi. Lämpötilaseuranta rekisteröi mahdolliset poikkeamat. Tarkkuus, nopeus ja toimitusvarmuus ovat elintarvikelogistiikan avainasiat. Kaupassa on oltava tuoreita elintarvikkeita heti aamulla, ja ravintola tarvitsee raaka-aineensa hyvissä ajoin ennen asiakkaiden tuloa.

Juomien toimitusketju digiaikaan

Postin ja Sinebrychoffin sopimus juomalogistiikan palveluiden laajentamisesta on merkittävä osoitus Postin uusista mahdollisuuksista palvella isoja yritysasiakkaita. Posti hoitaa Sinebrychoffin tuotteiden siirtokuljetukset, jakelut, hyllytykset ja paluulogistiikan kattavasti lähes koko Suomessa. Yhteistyön puitteissa toimitusketju digitalisoidaan sähköisiä rahtikirjoja myöten.

”Jakelun keskittäminen luo säästöjä ja yhden strategisen kumppanin käyttäminen varmuutta toimintaamme. Samoin terminaalien hallinnan siirto samalle toimijalle selkeyttää Sinebrychoffin juomalogistiikkaa”, kertoo toimitusketjujohtaja Pasi Lehtinen Sinebrychoffilta.

Lue lisää Postin ja Sinebrychoffin toimitusketjusta.
Lue lisää Postin elintarvikelogistiikkaratkaisut

Aiheet: Logistiikka

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!