Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
1.10.2020

20-vuotias postilainen Patriicia Paavilainen on jo tottunut siihen, että päät viereisissä autoissa kääntyvät, kun hän kurvaa yhdistelmärekalla paikalle.

Patriicia Paavilainen kuitenkin muistuttaa, etteivät naiskuljettajat ole enää harvinaisuuksia.

– Ilokseni voin kertoa, etten ole työssäni kohdannut kertaakaan minkäänlaista vähättelyä tai aliarvioimista sukupuoleni takia, vaan ihmiset tulevat juttelemaan tosi ystävällisesti, ja suhtautuminen on hyvin ammattimaista, hän kertoo.

Patriiciasta piti tulla lähihoitaja, mutta melko pian opiskelujen alettua selvisi, etteivät hänen kätensä tule kestämään jatkuvaa pesemistä tai pesuaineita. Logistiikka oli alun perinkin ollut toisena vaihtoehtona, joten vaihto kuljetusalalle tuntui luontevalta. Hänen isänsä on myös yhdistelmäajoneuvon kuljettaja, joten rekka-autot olivat nuorelle ennestään tuttuja. Tytär päätti seurata isänsä jalanjälkiä ja aloitti logistiikan perusopinnot Vantaan ammattiopisto Variassa, jossa hän myöhemmin erikoistui yhdistelmäajoneuvon kuljettajaksi.

Kesällä 2019 Patriicia aloitti ensimmäisen kerran kuorma-auton kuljettajan työt Rahtipalveluissa Vantaalla. Seuraavan talven hän jatkoi opiskelujaan. Ajettuaan yhdistelmäajoneuvokortin hän teki opiskeluihinsa liittyvän työssäoppimisjakson raskaassa kuljetuksessa. Keväällä 2020 juhlittiin valmistujaisia, jonka jälkeen alkoivat kesätyöt runkoliikenteessä. Rahtipalveluiden tuotantoesimies Patrik Lohman arvostaa alaisensa kykyjä.

− Kesä meni erinomaisesti ja Patriicia osoitti olevansa täysammattilainen, joka pärjää hienosti meidän melko miesvaltaisessa porukassamme. Halusimme, että hänen uransa Postissa jatkuu, joten tarjosimme hänelle toisen kuljettajan opintovapaan sijaisuuden elokuuhun 2021 asti, hän kertoo.

Patriicia ajaa nyt runkoliikenteen pidempiä reittejä ja tekee mielellään myös yövuoroja. Ne tuovat työhön mukavaa vaihtelua. Hän nauttii työstään ja kehuu työyhteisöään.

− Meillä on mielettömän hyvä porukka, jossa on tosi kivoja työkavereita. Usein kysellään kuulumiset ja jutellaan kaikesta – myös ammattiin liittyvistä asioista. Ja apuakin aina työkavereilta saa, jos sitä tarvitsee.

 

Kuljettaja edustaa työnantajansa brändiä

Patriician mielestä hyvä kuljettaja ymmärtää olevansa työnantajansa käyntikortti ja hänen on suhtauduttava työhönsä vastuullisesti. Hän painottaa, että kärsivällisyys, ystävällisyys ja muiden huomioiminen ovat tärkeitä asioita.

− Turhaa kiirettä tai hosumista kannattaa välttää, sillä siitä syntyy vain vahinkoa. Työhön pitää keskittyä ja tehdä asiat turvallisesti. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi kuorman asianmukaista lastaamista ja sitomista. Myös kalustosta pitää huolehtia. Tarkistaa, että esimerkiksi kaikki laitteet ja valot toimivat, jolloin muidenkin on turvallista liikkua liikenteessä, hän listaa.

Vapaa-aikansa nuori kuljettajamme viettää mielellään perheensä kanssa. Työn ja perheen yhteensovittaminen onnistuu sujuvasti, sillä mies ajaa myös rekka-autoa. Molemmat ymmärtävät, että toisinaan työpäivät voivat syystä tai toisesta venyä, eivätkä kaikki asiat mene aina suunnitelmien mukaan.

− Olen ollut tosi tyytyväinen uravalintaani ja koen olevani omalla alalla. Tulevaisuudesta haaveilen, että saisin Postilta vakituisen työpaikan. Se toisi lisää pitkäjänteisyyttä ja luottamusta tulevaisuuteen.

 

 

Aiheet: Logistiikka

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!