Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
25.4.2017

Moni seniori hyötyisi palveluista, joilla voi täydentää muun muassa kunnallista kotihoitoa. Taloustutkimuksen huhtikuussa tekemän tutkimuksen mukaan yksityisiä palveluja ostetaan Suomessa varsin vähän kotiin. Vain 8 % 15−79-vuotiaista vastanneista oli tilannut yksityisiä palveluita kotiin vuoden aikana. Tutkimuksen mukaan 60 % suomalaisista ei tunne oikeutta kotipalveluiden verohelpotuksiin.

Jos asiakkaan toimintakyky on alentunut iän tai sairauden vuoksi, hän on oikeutettu ostamaan arkiaskareisiin sosiaalipalveluja arvonlisäverottomasti. Palveluista on mahdollista saada verotuksessa myös kotitalousvähennys.

− Kunnallinen kotihoito sisältää tietyt palvelut, mutta niiden lisäksi asiakas voi tarvita esimerkiksi tukea ulkoiluun tai apua kodinhoitoon. Moni iäkäs ihminen jää turhaan ilman arjen apua, koska edullista ostomahdollisuutta ei tunneta, Posti Kotipalveluiden johtaja Petri Kokkonen sanoo.

Posti Kotipalvelut on ilmoittautunut yksityiseksi sosiaalipalveluntuottajaksi kunnissa, jotta tukea tarvitseville asiakkaille voidaan mahdollistaa kotipalveluiden ostaminen arvonlisäverottomasti.

− Palveluntarjoaja huolehtii asiakkaan puolesta, että palveluun oikeutettu saa sen alvittomana. Esimerkiksi viime kesänä pilotoimamme pihatyöt ovat tarjolla osana kotiin saatavia arjen tukipalveluita. Kohdennamme palvelut ikääntyneille ja muutoin tuen tarpeessa oleville, Kokkonen kertoo.

Kotiin saataviin palveluihin toivotaan lisää tarjontaa

Tutkimuksen mukaan 80 % on sitä mieltä, että väestön ikääntyminen edellyttää Suomeen lisää palveluntarjontaa.

− Suomessa tarvitaan uusia ratkaisuja, sillä kotiin saatavan avun tarve kasvaa vauhdilla. Yksityisten palvelujen lisäämisen ohella tarvitaan innovaatioita kunnalliseen kotihoitoon. Yksi mahdollisuus on monitoimijamalli, jota kehitämme yhteistyössä kuntien kotihoidon kanssa. Huhtikuussa käynnistimme pilotin Kuopion kotihoidon kanssa, joissa kotipalveluihin koulutetut Postin työntekijät tukevat asiakkaita arjen askareissa ja helpottavat kunnan kotihoidon työtä, Kokkonen kertoo.

Etenkin harvaan asutuilla alueilla on pulaa palveluntarjoajista. Suomalaisista 70 % pitää Postia sopivana toimijana säilyttämään ja tuomaan lisää palveluja haja-asutusalueelle.

Posti kehittyy strategiansa mukaisesti monialaiseksi palveluyritykseksi

Posti Kotipalvelut on kuntien kotihoidon kumppani kymmenillä paikkakunnilla, joissa Posti Kotipalveluiden ammattilaiset huolehtivat kotihoidosta ja henkilökohtaisesta avustamisesta. Postin maanlaajuinen verkosto voi toimia avustavissa tehtävissä, kuten ulkoilukavereina, aterioinnin apuna ja muissa arjen askareissa, joihin työntekijät on perehdytetty. Posti huolehtii myös ateriakuljetuksista kotihoidon asiakkaille. Posti Kotipalvelut tarjoaa arjen tukipalvelut myös yksityisasiakkaille.

Postin kotipalvelut ovat oma työkokonaisuutensa, eivätkä ne vaikuta Postin muihin palveluihin. 

Lisätietoja yksityisten sosiaalihuoltopalvelujen arvonlisäverotuksesta

Tutkimuksen toteutti 10.-20.4.2017 Taloustutkimus puhelinhaastatteluin. Tutkimukseen haastateltiin 1000 henkilöä, ja aineisto edustaa 15−79-vuotiaita suomalaisia.

Tutustu Postin kotipalveluihin

 
Kuinka voimme auttaa? Posti Kotipalvelut
 

Aiheet: Tutkimus, Tiedotteet

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!