Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
12.3.2018

Kirjoittajasta

Noora Laaksonen vastaa Postin kansainvälisestä kirjeliiketoiminnasta. Se tarkoittaa yksin Kiinasta yli miljoonaa tavarakirjettä kuukaudessa. Posti huolehtii kirjeen kulusta, kun se saapuu Suomeen.

 

Suomalaiset tilaavat yhä enemmän verkko-ostoksia ulkomailta ja erityisesti pientavaroiden tilaukset Kiinasta ovat kasvaneet rajusti. Suosituimpia shoppailupaikkoja Kiinassa ovat AliExpress, Wish, JD.Com ja Light In The Box. Peräti 37 % suomalaisista sanoo viimeisimmän verkkokauppaostoksensa olevan nimenomaan Kiinasta.

Me Postilla käsitellemme ja jaamme joka kuukausi yli miljoona Kiinasta tulevaa tavarakirjettä. Nämä monimuotoiset tavarakirjeet eivät ole helpoimpia käsiteltäviä Postille, eivätkä ihanteellisia myöskään vastaanottajalle. Postilla meillä on oma tiimi seuraamassa tätä kansainvälisen verkkokaupan uutta trendiä: kehitämme jatkuvasti uusia toimintamalleja sekä kuluttajan asiakaskokemus että toiminnan kannattavuus mielessä.

Kiinalaiset ovat mestareita ostohalukkuuden herättämisessä

Kiinalaisen verkkokaupan suurin sesonki on Singles Day; toiselta nimeltään Double Eleven tai 11.11. Tämä ostostapahtuma on rantautunut myös suomalaisille kuluttajille ja kasvattaa suosiotaan. Kiinalaiset verkkokauppiaat ovat kekseliäitä luomaan uusia kampanjoita, ja viimeisimpiä lisäyksiä on Spring Campaign (328), Back to School (828) ja DoubleDouble (1212). Maailmanlaajuisessa kuljetuskapasiteetissa on näinä sesonkeina haasteita ja lähetysten kuljetusajat venyvät jopa kuuteen viikkoon. Verkkokauppiaiden mukaan lähetykset joutuvat odottamaan tilaa kansainvälisiin rahtikuljetuksiin Kiinan päässä jopa viikkoja. Postin osuus kuljetusketjusta on tyypillisesti vain päiviä siitä, kun ne tulevat Postin järjestelmään.

Odotusaika on noin kuukauden

Suomalaisen kuluttajan on hyvä ymmärtää kiinalaisen verkkokaupan lainalaisuudet. Ostospaikkojen tarjoamat ”ilmaiset” tai hyvin edulliset lähetysvaihtoehdot tarkoittavat yleensä pitkiä toimitusaikoja. Tyypillisesti kokonaiskesto Kiinasta Suomeen on nelisen viikkoa. Osa lähetyksistä tulee nopeammin, toiset taas saattavat viipyä matkalla jopa kuusikin viikkoa ennen Postin verkkoon saapumista. Postilla haluamme varmistaa että hoidamme oman osuutemme ketjusta hyvin – kun lähetys viimein monen viikon odotuksen jälkeen saapuu Postin vastuulle, me hoidamme sen eteenpäin parissa päivässä. Yksittäisen kirjeen kulkunopeutta on mahdoton ennustaa tai nopeuttaa. Jos siis tilaat Kiinasta, varauduthan useiden viikkojen toimitusaikaan.

Näkyvyys lähetyksen kulkuun on heikko

Suurin osa kiinalaisista kirjelähetyksistä on niin sanottuja seuraamattomia kirjeitä, koska tämä on verkkokaupoille edullisin tapa lähettää. Kuluttajille tällainen tavarakirje on hankalampi, koska niissä tyypillisesti ei ole seurantakoodeja. Verkkokaupan asiakas ei näin ollen voi seurata niiden kulkua. Tähän toimitustapaan ei myöskään kuulu esimerkiksi noutopaikan valintaa tai soittoa asiakkaalle ennen toimitusta, mitkä ovat mahdollisia palveluita muissa Postin lähetyksissä.

Posti kehittyy vastaamaan nykyajan tarpeisiin

Kehitämme jatkuvasti uusia tehokkaampia käsittely- ja jakelumalleja kansainvälisen verkkokaupan tarpeisiin. Pyrimme sujuvoittamaan kuluttajien arkea tuomalla suurimman osan lähetyksistä näppärästi kuluttajan postilaatikkoon, jos ne sinne mahtuvat. Isommille lähetyksille tulemme tarjoamaan mahdollisuuden jättää lähetykset suojattuna kotioven läheisyyteen silloin, kun kukaan ei ole kotona. Sen sijaan, että noutaisit lähetyksen itse postista, se tuodaan sujuvasti kotiovellesi. Lisäksi kehitämme jatkuvasti uusia jakelutapoja. Miten sinä haluaisit vastaanottaa kiinalaisen verkkokaupan lähetykset?

 

Alueellinen jakelukokeilu tuo Kiinan tavarakirjeet ovelle

 
Posti aloittaa neljällä paikkakunnalla uuden jakelukokeilun, joka kestää kevään ajan. Kokeilun aikana asiakas saa halutessaan postilaatikkoon mahtumattomat pientavaralähetykset toimitettuna suoraan kotiovelle. Lähetys jätetään suojattuna oven välittömään läheisyyteen. Lue lisää
 

Aiheet: Blogi, Verkkokauppa

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!