Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
30.11.2016

Jouluun kuuluu olennaisena osana joulufiilistely. Joulun valmistelu on henkilöstä riippuen, joko tärkeä osa aitoa joulukokemusta tai pieni stressin aihe. Kokosimme yhteen joulun muistilistan, johon keräsimme asioita, jotka yleensä kuuluvat joulukuuhun ja joulun tuloon.

Joulukuun ensimmäinen viikko — tunnelmoi ja suunnittele

Joulukuun ensimmäisenä viikkona voit virittäytyä joulutunnelmaan ja alkaa pikkuhiljaa ruksia tehtäviä pois joulun muistilistalta.

checkbox.jpg1. Kynttilät tuovat joulutunnelman. Osta kynttilöitä ja nauti niiden luomasta joulutunnelmasta vaikka joka päivä. Nyt on myös viimeistään aika asetella perinteinen joulukyntelikkö ikkunalaudalle ja ulkovalot parvekkeelle tai pihalle. Kaksi sinivalkoista kynttilää voi virittää jo valmiiksi 6.12. varten.

checkbox.jpg2. Joulusiivouksen suunnittelu. Tee joulusiivouksesta tehtävälista ja merkitse siihen tärkeimmät siivouskohteet. Aikatauluta kalenteriisi ainakin nämä tärkeimmät siivoustehtävät. Jo pelkkä tehtävien kirjaaminen ja aikatauluttaminen tuo mielenrauhaa. Tee lista myös siivouskohteista, jotka voit tehdä ajan antaessa myöten. Huom. vaikka nämä vähemmän tärkeät siivoukset ovat kirjattu ylös, älä ota niistä stressiä.

checkbox.jpg3. Hanki joulukortit tai tee joulukortti omasta kuvastasi. Joulukorttien valitseminen on hauskaa, kun kortteja valitessa ajattelee juuri sitä henkilöä, kenelle kortin aikoo lähettää. Lapin hiihtoreissuja rakastava ystävä ihastuu varmasti hienosta lumisesta maisemakortista ja pihatonttuja keräilevälle tädille sopii hauska tonttukortti. Askartelun ystävälle löytyy kortti-inspiraatiota ja ideoita täältä. Kortin voi myös lähettää kätevästi omasta kuvasta.

checkbox.jpg4. Joulukorttien lähettäminen. Joulukorttien lähettäminen ja kirjoittaminen on monelle osa joulutunnelmaan virittäytymistä. Postinumeron ystäväsi tai sukulaisesi kotikadulle löydät kätevästi postinumerohausta. Tässä kaikki tärkeät joulukorttien lähetyspäivät:

12.12. on viimeinen päivä lähettää joulun ikimerkillä varustettu joulukortti. Joulun ikimerkin hinta on 1.05 €. Joulun ikimerkkejä voit hankkia kaikista kaupoista, posteista tai vaikka Postin verkkokaupasta.

19.12. on viimeinen päivä lähettää kotimaan ikimerkillä tai 1.lk merkillä varustetut joulukortit. Postimerkkien hinta on 1,50 € 

checkbox.jpg5. Tee joululahjalista. Joululahjalistan laatiminen auttaa lahjojen hankinnassa. Listan avulla lahjat pysyvät mielessäsi ja voit ajoittaa niiden oston muiden kauppareissujen lomaan.  Kiireisen parhaita hankintoja ovat verkosta hankittavat, aineettomat lahjat. 

checkbox.jpg6. Piparin tuoksu valloittaa. Joulupiparit voi ja kannattaa leipoa hyvissä ajoin ennen joulua. Hauskinta se on, kun mukaan kutsuu jonkun rakkaan: äidin, ystävän tai kummipojan. Valmistaikina oikaisee sopivasti.  

checkbox.jpg7. Aloita joulumenun suunnittelu. Tuleeko teille tänä vuonna joulukinkku, -kalkkuna tai kenties vegepaisti? Ota joulumenun suunnittelussa huomioon ruoka-aineallergiat ja muistele jäikö jotain jouluruokaa turhan paljon yli edellisenä jouluna tai loppuiko jokin jouluruoka kesken jo ensimmäisellä kattauksella? Mieti myös, mitkä ruuat aiot valmistaa etukäteen ja pakastaa.

 Joulukuun toinen viikko — valmistele 

checkbox.jpg8. Varaa joulupukin vierailu. Nyt on hyvä aika varata joulupukki jakamaan joululahjat.

checkbox.jpg

9. Pyyhi pölyt ja tuuleta. Joulusiivoa ne kohteet, joita et koskaan muuten siivoa. Pyyhi kaappien ovet, kirjahyllyt sekä koriste-esineet. Järjestele kenkäkaappijoulusiivous ja imuroi se hiekasta. Jos ulkona on pakkasta, vie petivaatteet, sohvatyynyt ja matot tuulettumaan, Tai sitten sovit itsesi kanssa, ettei siivoaminen ole se kaikkein tärkein juttu.

checkbox.jpg10. Hanki lahjapaperia joululahjoja varten. Jos haluat säästää aikaa, valikoima erikokoisia lahjapusseja toimii hyvänä vaihtoehtona paketoinnin sijasta. Nokkela myös käyttää kauppakeskusten paketointipalveluja – kunhan muistaa merkitä, mitä paketeissa on ja kenelle. 

checkbox.jpg11.  Käy läpi kuusenkoristeet. Tarvitsevatko joulukuusen koristeet päivitystä? Osta uudet valot, varalamput tai joulupallot hyvissä ajoin. 

checkbox.jpg12. Osta joulukukat. Amaryllikset ja joulutähdet ovat suosituimpia joulukasveja.

checkbox.jpg13. Joulusinappi tulille. Valmista joulusinappia kinkun kaveriksi tai lahjaksi.

Joulunalusviikko — jouluruokien hankinta ja valmistus

checkbox.jpg14. Leivo joululeivonnaisia. Leivo joulupullat, saaristolaisleipä ja joulumakeiset. Joulumakeiset tai saaristolaisleipä ovat myös hyviä joulun lahjaideoita.

checkbox.jpg15. Joulukorttien ja joulupakettien viimeinen lähetyshetki. Joulukortit: Kotimaan ikimerkillä tai 1.lk merkillä varustetut joulukortit ehtivät jouluksi, kun postitat ne viimeistään 19.12.  Paketit: Pakettiautomaattien, verkkosivujen tai Postin mobiilisovelluksen kautta maksetut paketit ehtivät perille jouluksi, kun laitat ne matkaan viimeistään 19.12.  Posteista paketit ehtivät perille, kun postitat ne viimeistään 18.12.

checkbox.jpg16. Osta jouluruuat. Pakastettu kinkku on hyvä hankkia noin viikko ennen jouluaattoa.  Tarvitset myös raaka-aineet joululaatikoihin, rosolliin, joulupuuroon, kalapöytään sekä muihin jouluruokiin. Kaupoista löytyy myös todella hyviä valmiita joululaatikoita ja uuden ajan versioita, kuten bataattisoselaatikko. Niitä voi itse tuunata esim. voilla, kermalla ja korppujauhoilla.

checkbox.jpg17. Joululaatikoiden valmistus. Jos haluat välttää kiirettä, valmista joululaatikot tai ainakin osa niistä valmiiksi pakkaseen. 

checkbox.jpg18. Hae kuusi. Kuusen valinta, puhumattakaan sen sovittamisesta kuusen jalkaan on oma taiteen lajinsa. Kun kaikki on valmista, olet ansainnut palasen joulusuklaata.

Aatonaatto  — nauti joulusta

checkbox.jpg19Graavaa lohi. Valmista graavilohi ja muut graavikalat.

checkbox.jpg20. Kinkku uuniin. Laita joulukinkku uuniin kinkun koosta riippuen, joko edellisenä iltana tai jouluaatto-aamuna.

checkbox.jpg21. Sulata pakkasessa olevat jouluruuat. Ota jouluruuat pakkasesta jääkaappiin sulamaan hyvissä ajoin. 

checkbox.jpg22. Koristele kuusi. Kuusen koristelu on yksi ihanimmista jouluperinteistä. Koristeluun ei ole yhtä oikeaa tapaa ja mukavinta onkin ottaa koristeluun mukaan koko perhe.

checkbox.jpg23. Nauti joulusta. Listan ehdottomasti tärkein tehtävä, johon kaikki muut joulun muistilistan vähemmän tärkeät kohdat tähtäävät. 

Aiheet: Joulu

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!