Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
13.11.2020

Postin rahtia Oulusta kolmostietä etelään päin ajaneen kuljettajamme Anita Paasikonnun kiireet loppuivat siihen, kun hän moottoritiellä näki edessään henkilöauton poikittain valot päällä.

Marraskuun myöhäisenä iltana Lempäälässä, noin 500 metriä ennen Pirkanhovia, Anita Paasikontu keskeytti kuljetuskeikkansa tarkistaakseen oudolta näyttävän tilanteen.

– Ihmettelin autoa lähestyessäni, miksi ihmiset vain vaihtavat kaistaa ja ajavat ohi, eivätkä pysähdy katsomaan, miksi auto on poikittain tiellä. Pysähdyin kaistalle ja laitoin rekan vilkkumaan. Ajattelin, että ihmiset huomaisivat ainakin sen ja tulisivat kysymään, onko joku hätänä ja tarvitaanko apua, hän kertoo.

Autossa oli hyvin sekavan oloinen ja huonovointinen kuljettaja, joka ei pystynyt puhumaan juuri mitään.

- Ainoa järjellinen asia, mitä henkilö pystyi sanomaan, oli se, että onks toi postiauto? On se.

 

Koronaa ei ehtinyt miettiä sekuntiakaan

Tilanteen vakavuuden ymmärrettyään Anita rupesi välittömästi toimimaan. Koska henkilö ei pystynyt enää itse siirtämään autoaan sivuun, Anita ajoi henkilöauton tienpientareelle ja lähti siirtämään rekkaa myös sivuun.

– Kun olin siirtämässä rekkaa, näin peilistä, että sekava kuljettaja lähti autostaan hortoilemaan takaisin ajokaistalle. Juoksin ulos ja kiskoin hänet takaisin pientareelle, ettei joku ajaisi hänen päälleen, muistelee Anita pelottavaa tilannetta.

Pientareella Anita huitoi yhtä aikaa heijastinhihnalla apua ja yritti kannatella entistä huonompaan kuntoon käyvää kuljettajaa. Kukaan ei edelleenkään pysähtynyt, vaan autot porhalsivat ohi.

Anita soitti hätäkeskukseen. Tunteetkin siinä kuumenivat, kun hänelle kerrottiin, että paikalta oli tullut useita ilmoituksia rattijuoposta. Usea ohi ajanut oli ehtinyt lukea rekisterikilven ja soittanut poliisille selvittämättä kuitenkaan asiaa.

– Vastasin, ettei tässä ole mistään rattijuoposta kyse. Täällä on sairauskohtaus menossa ja ihminen hädässä. Odotetut minuutit tuntuivat ikuisuudelta. Henkilön tilanne kävi entistä huonommaksi ja voimani alkoivat hänen kannattelustaan loppua. Hoin hänelle, että pysy hereillä, silmät auki, nyt on pakko pysyä hereillä. Kohta tulee ambulanssi.

Poliisi saapui paikalle ja Anita pyysi kiirehtimään ambulanssia. Kun ambulanssi saapui, aikaa oli kulunut arviolta noin 20 minuuttia Anitan tulosta paikalle.

 

Älä vain soita, vaan pysähdy, tarkista ja auta

Tarina päättyi hyvin. Kuljettaja selvisi hengissä ja toipui. Anitalle lähettämässään kiitosviestissään hän kertoi, että ensihoitajien mukaan hengenlähtö oli ollut todella lähellä.

Vaikka kuljettaja henki pelastui eikä kukaan ajanut kenenkään päälle, Anita ei lakkaa ihmettelemästä, ettei yksikään ennen häntä pysähtynyt. Hän toivoo, että tätä tarinaa jakamalla jokainen muistaisi, että hädässä oleva voi olla kuka tahansa – vaikkapa oma sukulainen, läheinen tai tuttava.

– Kukaan ei saisi kuolla tielle välinpitämättömyyden takia. Vaikka olisi rattijuoppo, niin auttaa pitää aina. Eikä pelkkä hätäkeskukseen soitto riitä, vaan aina on pysähdyttävä ja varmistettava, tarvitaanko paikalla apua, Anita lopettaa.

 

Aiheet: Logistiikka

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!