Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
19.5.2017

Petteri Tolvanen toimii ohjelmapäällikkönä WWF:ssä ja harrastaa lintuja vapaa-ajallaankin. Niinpä hän tunnistaa uusien Arktika-postimerkkien linnut lennosta. - Tietysti tunnistan, olen ikäni harrastanut lintuja ja vietän kaiken liikenevän ajan linturetkillä. 

Nimenomaan arktisten lintujen muutto on Tolvasen sydäntä lähellä. Arktikaksi kutsutaan Suomenlahden kautta kulkevaa muuttoa, joka on maailman mittakaavassa poikkeuksellinen ilmiö. Väylä on kapea, mutta lajikirjo on runsas ja lintujen määrä valtava. - Se on vaikuttava näky ja elämys: on paljon upeita arktisia lajeja, jotka muuttavat Suomenlahden kautta suurin joukoin pesimään kauas Siperian tundralle, osa niistä harvinaisiakin.  

Tolvanen lähtee perheineen viikoksi telttailemaan ja seuraamaan arktikaa tuttuun saareen itäiselle Suomenlahdelle. - Tänä keväänä lähdemme hieman tavallista myöhemmin, vasta helatorstaina. Muuton etenemisessä on vuosien välistä vaihtelua, mutta myös ilmastonmuutos vaikuttaa. Olen käynyt samalla saarella joka kevät vuodesta -84 lähtien ja huomannut monen lajin kohdalla muuton aikaistuneen noin viikolla.

Yhtä ei joukossa näy - kiljuhanhi menee omia reittejään

Työssään WWF:ssä Tolvanen on pitkään tutkinut ja suojellut uhanalaista ja harvinaista kiljuhanhea. – Lajin uhanalaisuuden syy on talvehtiminen etelän ja kaakon suunnalla alueilla, joilla metsästyspaine on kova ja lisäksi lajille sopivaa ympäristöä on hävitetty paljon. 

Tolvanen ei ole nähnyt kiljuhanhea Suomenlahden arktikassa, mutta muita harvinaisuuksia kylläkin. – Esimerkiksi punakaulahanhen olen nähnyt vain muutaman kerran, vaikka olen seurannut muuttoa vuosikymmenien aikana tolkuttomia tuntimääriä. Kymmenen vuoden ajan vietin saaristossa koko toukokuun. Ulkosaariston kevät ja äänimaisema on hieno kokemus. 

Uhanalaiset_3.png

Posti ja WWF Suomi julkaisivat yhteistyössä postimerkkisarjan, jossa esiintyy kolme uhanalaista eläinlajia Suomen luonnosta: saimaannorppa, kääpiötytönkorento ja kiljuhanhi.

Me kaikki voimme vaikuttaa lajien selviytymiseen 

Näiden upeiden lintujen menestymiseen vaikuttaa suuresti ilmastonmuutos, sillä arktiset alueet lämpenevät nopeammin kuin maapallon ilmasto keskimäärin. – Nämä lajit ovat erikoistuneet elämään arktisessa ympäristössä, ja kun etelän lajit valtaavat alaa, niillä ei ole paikkaa minne siirtyä. 

Ilmastonmuutokseen jokainen voi vaikuttaa kulutusvalinnoillaan. Ruuan tuotannolla on hyvin suuri ilmastovaikutus, joten on tärkeää kiinnittää huomiota siihen mitä ostaa ja syö, se on jokaisen arkielämässä mahdollista. 

- Olen saanut lintuharrastuksen kautta elämyksiä ja arvostuksen kaikkia lajeja kohtaan. Maailma olisi paljon köyhempi paikka, jos lajeja häviää niin kuin on ennustettu käyvän. Ja ilman muuta suuret muutokset luonnossa vaikuttavat myös ihmisten elinolosuhteisiin. Ketjuvaikutukset ovat ennustamattomia.

petteri-tolvanen-kati-kononen.jpg

Arktika-muutossa ensimmäiset lajit kulkevat pitkin Suomenlahtea jo huhtikuun puolella, viimeiset kesäkuussa. Petteri Tolvanen on seurannut lintujen kevätmuuttoa Suomenlahdella jo yli 30 vuotta. Kuva: Kati Könönen. 

Aiheet: Ympäristö ja vastuu, Pinnalla

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!