Kaikki artikkelit Palaa: Posti.fi
10.11.2016

Suomessa joulupostimerkkejä on ollut saatavana jo vuodesta 1973 alkaen, eli nyt on peräti 43. vuosi. Aika kivasti meiltä. Tänään julkaistaan joulutervehdykselle ihan oma ikimerkki, tällä kerralla helpottamaan juhlaa eikä arkea.

juokseporosein.jpg

Joulutervehdyksen ikimerkki toimii kuten joulukortin postimerkki ennenkin, eli hinta on edullisempi ja se päätetään erikseen joka jouluksi. Vain merkintätapa on erilainen, sillä varsinaista euroarvoista hintaa ei merkkiin paineta. Sen sijaan postimerkissä on lumihiutaletta kuvaava ikimerkintä, joka tarkoittaa, että postimaksu on aina ja ikuisesti joulutervehdykselle passeli. Merkkejä voi ja kannattaa ostaa huoletta niin, että ne varmasti riittävät. Joulu tulee joka vuosi.

Uutuuteen ei suhtauduttu varauksettoman ilahtuneesti heti vuonna 1973

Joulupostimerkkien ensimmäisenä julkaisuvuonna sai lukea myös kritiikkiä: ”Onpa tänä vuonna sitten hullutus huipussaan, saamme joulupostimerkin sitten mekin, peräti 18 miljoonaa joulumerkkiä.” (Suomen Postimerkkilehti, 1973).

Kiva hullutus siitä tulikin! Joulupostimerkit ovat osoittautuneet asiakkaiden keskuudessa hyvin suosituiksi, monena vuonna sellainen on jopa valittu vuoden kauneimmaksi postimerkiksi. Joulupostimerkit pärjäävät aina hyvin äänestyksissä. 

Suomalaiset joulupostimerkit ovatkin kuvastaneet omia jouluperinteitämme kautta aikain. Yleisiä kuva-aiheita ovat olleet muun muassa Joulupukki ja tontut, rekiretket ja joulukuusi eri kantilta. Hyötyeläinten, metsäneläinten ja lintujen ruokkimista on usein kuvattu joulun postimerkeissä, aihe on ilmeisesti meille läheinen? Joulua halutaan laittaa myös eläimille. Tänäkin vuonna orava saa tytöltä joulupiparin kotimaan ikimerkissä, jolla voi postittaa kortin ykkösluokassa viimeistään keskiviikkona 21.12., kunhan huomioi, että kortit ehtivät postin kuljetuksiin.

tyttojaorava.jpg

Tyttö ja orava - kotimaan ikimerkki

Tyttö ja orava -postimerkin arvo on 1,20 euroa ja vuoden loppuun asti se sopii 1.luokan kirjeisiin ja kortteihin. Ensi vuoden alusta, kun kirjeluokat yhdistyvät, merkki kuljettaa kaikki alle 50 gramman kotimaan kirjeet.

Kaikki kotimaan ikimerkit julkaistaan Suomen karttaa kuvastavilla ikimerkinnöillä, mutta vanhat 1. ja 2. luokan postimerkit kelpaavat kirjeisiin sellaisinaan myös tulevaisuudessa.

 

 

 

punainentupa.jpgUlkomaillekin oma ikimerkki

Jouluksi ilmestyvä punainen tupa on kolmas uusi ikimerkki, ulkomaan ikimerkki. Postimaksu on 1,30 euroa ja se riittää kuljettamaan kirjeen Priority-luokassa (enintään 20 grammaa) kaikkialle maailmaan.  Ikimerkkien perusidean mukaisesti postimaksua ei ole merkitty euroarvoisena. Maapalloa kuvaava ikimerkintä postimerkissä kertoo, että postimaksu joulukorttiin vaikkapa tätöselle Amerikkaan riittää. Aina. 

 

 

 

 

Aiheet: Pinnalla, Joulu

Tilaa päivitykset sähköpostiisi!